GAMBARAJAH MESIN PEMPROSES MAKANAN( FOOD
PROCESSOR )
BANDING
BEZA MESIN PENGISAR DENGAN MESIN PEMPROSES MAKANAN
MESIN PENGISAR
|
CIRI
|
MESIN PEMPROSES MAKANAN
|
CEPAT
TETAPI PERLU DIGANTI BALANG BASAH DAN KERING
|
MASA
|
SANGAT
CEPAT KERANA BASAH / KERING MENNGGUNAKAN BEKAS SAMA
|
AGAK
BESAR TETAPI RINGAN
|
SAIZ
|
SAMA
MESIN PENGISAR TETAPI MEMPUNYAI BANYAK BAHAGIAN
|
TENAGA ELEKTRIKAL
|
TENAGA
|
TENAGA
ELEKTRIKAL
|
LEBIH MURAH
|
HARGA
|
MAHAL
|
TIDAK
BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MEMARUT
|
FUNGSI
|
FUNGI
TAMBAHAN MEMARUT
|
KEGUNAAN
1.
Menghancur dan
mengadun ais semasa membuat minuman
2.
Mengemulsi adunan
contohnya semasa membuat sos atau mayonis
3.
Membuat puri
daripada bahan separa pejal seperti sayuran atau daging yang telah dimasak
4.
Menghancurkan
bahan pejal seperti rempah, cili, kekacang
5.
Mengadun serbuk,
cecair dan granul(bijian) dengan sekata
6.
Membantu
melarutkan bahan pejal ke dalam cecair
7.
Memarut pelbagai
jenis sayuran, buah dan keju mengikut bentuk mata pemarut
CARA MENGGUNA DAN MENJAGA
1.
Pastikan penutup
ditekan kemas sebelum memulakan motor. Tidak
perlu diletakan tangan semasa mesin beroperasi
2.
Tekan butang
“pulse” mesin beroperasi tanpa berputar dalam masa yang lama
3.
Jika motor
menjadi perlahan, tambahkan sedikit air dan teruskan mengadun.
4.
Elakkan
memasukkan minuman berkarbonat semasa mengadun minuman. JIka resepi mengguna minuman berkarbonat,
tuang kedalam gelas setelah minuman siap diadun.
5.
Pastikan suis
dimatikan dan pisau pengisar berhenti sepenuhnya sebelum membuka penutup.
6.
Pastikan menambah
1 cawan air jika mengisar ais dan ais kiub itu telah diketuk sedikit sebelum
dikisar.
7.
Jika mengisar
bahan kering yang agak keras pastikan dipotong kecil atau dipecahkan sedikit
sebelum dimasukkan ke dalam pengisar.
8.
Basuh balang dan
penutup dan biarkan kering sebelum disimpan.
( buka bilah pengisar dan bersihkan jika perlu ) Elakkan membasuh
bahagian motor
9.
Guna span pencuci
yang lembut untuk mengelak balang
daripada bercalar.
CARA MEMILIH
1.
Pilih balang
pengisar daripada fiber kerana mudah dijaga dan tidak mudah pecah.
2.
Pilih kapasiti
balang yang bersesuai dengan kegunaan harian anda
3.
Pilih pengisar
yang mempunyai muncung seperti jag untuk memudahkan menuang bahan.
4.
Bandingkan harga
dan kegunaan supaya dapat nilai yang berbaloi ( elakkan memilih keranan jenama
)
No comments:
Post a Comment